image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7
logo

Komovi - Kučki Kom

Jun 2012. godine će ostati upamćen po velikim vrućinama i sušama, pa se tog ljeta tražila prilika za bijeg u planinu, po mogućnosti na višednevna kampovanja. Dogovor je brzo pao – idemo na Komove!

 

 

U petak pakujemo stvari i po završetku obaveza zajedno polazimo ka Kolašinu.

Ekipu čini 13 planinara, neki sa manje a neki sa više iskustva, pa ćemo za vikend napraviti dvije akcije – u subotu uspon na Kučki, a u nedjelju na Vasojevićki Kom kada će nam se pridružiti i nešto brojnija ekipa.

Put do Kolašina i Mateševa je magistralni, po dolasku u Mateševo skrećemo lijevo ka Trešnjeviku i Andrijevici a desno se ide ka Veruši i Lijevoj rijeci, odnosno Kučkim planinama. Od ovog mjesta do Trešnjevika nas čeka nešto lošiji lokalni put i nekoliko kilometara makadama do mjesta gdje kampujemo.

Do visoravni Štavna imamo 100 kilometara i oko dva sata vožnje.

U sumrak stižemo na Štavnu i uživamo u očaravajućem pogledu na Komove.

IMG 6699

Visoravan Štavna se nalazi na 1.800 metara nadmorske visine i idealno je mjesto za kampovanje. Polazna je tačka za uspone na Kučki i Vasojevićki Kom i bogata je pitkom vodom tokom cijele godine.

Pri kraju Štavne, prije polazne tačke za uspon na Vasojevićki Kom postavljamo šatore I pravimo dogovor da u 7 sati krenemo na Kučki Kom. Zbog ranijeg ustajanja druženje uz vatru je trajalo nešto kraće.

IMG 6700

Ukratko o Komovima...

Po geološkom sastavu Komovi su krečnjačka planina. Planinu Komove čine visoravni Štavna, Ljuban, Rogam, Turjak i Carine.

Za planinarenje najznačajniji su usponi na tri Koma - Kučki ( 2.487 ), Vasojevićki ( 2.460 ) i Ljevoriječki ( 2.469 ).

DSC 9001

Pored ovih vrhova, prelijepa tura jeste i kružna oko Komova, za koju je potrebno oko 8 sati hoda.

Nekada su vrhovi Komova bili šiljati ali su se erozijom postali zaobljeni a ispod njih su formirani sipari.

Subota

Po dogovoru ustajemo u 7 sati, pripremamo stvari za uspon i počinjemo sa planinarenjem! Svraćemo na Jankovu vodu koja se nalazi na dva minuta hoda od kampa, uzimamo dovoljne zalihe vode i nastavljamo.

S obzirom na veoma visoke temperature tokom dana, čak i na višim planinama, veoma je važno ponijeti dovoljno vode sa sobom, kao i adekvatnu zaštitu od Sunca u vidu kape ili marame za glavu i svijetle košulje dugih rukava.

IMG 6709

Od izvora se krećemo jasno vidljivom stazom koja vodi do Međukomlja, zapadnom padinom vasojevićkog Koma. Sa desne strane vidimo Ljevoriječki i Kučki, a ispod nas se nalazi rijeka Ljubaštica. Staza je zemljana i svo vrijeme smo u hladnovini, do sipara koji nas čeka prije izlaska na prevoj za Međukomlje.

IMG 6715

* Ovaj dio staze pripada CT-1 transferzali i dalje vodi ka katunu Carine, sve do kučkih planina i bukumirskog jezera.

Od Jankove vode do velikog sipara nam je trebalo 45 minuta zbog slabije koncidije nekih članova grupe.

Ubrzo dolazimo do raskrsnice na kojoj se nalazi tabla sa smjernicama, desno se skreće za katun Ljuban i Ljevoriječki kom, pravo nastavljamo ka Kučkom.

IMG 6718

Naredni dio čini nezahtjevna staza, svo vrijeme se ide uzbrdo zemljanim putem koji je nemoguće promašiti jer je jasno vidljiv i veoma dobro markiran. Uživamo u pogledu na jedne od najvećih sipara na Balkanu koji se nalaze sa naše lijeve strane.

IMG 6719

Vrijeme je vedro i veoma vruće, bez vjetra koji bi uticao da se smanji subjektivni osjećaj temperature.

Pješačimo do prevoja koji se nalazi na 2171mnm i čekamo one sa začelja.

Na prevoju se nalazi kontrolna tačka 3 ( KT-3 ) za transferzalu CT-1 koja dalje vodi do katuna Carine, ispod prevoja, a mi poslije pauze u 10:15h nastavljamo desno ka vrhu.

IMG 6725

Od ovog mjesta staza je slabije markirana, krećemo se travnatom padinom uzbrdo, sve dok ne izađemo do stjenovitog dijela. Vrijeme je počelo da se kvari, gusti oblaci su obavijali vrh, pa smo morali da požurimo kako nas ne bi uhvatila kiša koja je gotovo neizbježna na Komovima tokom drugog dijela dana.

Staza dalje vodi kroz stijenu i ovaj dio puta je nešto zahtjevniji i ne preporučuje se onima bez planinarskog iskustva. Ukoliko idete sa grupom, pazite na odranjanje kamenja i krećite se u zbijenoj koloni.

IMG 6737

Dolazimo do još jednog sipara i nastavljamo penjući se uz stijene uz pomoć ruku, sve do eksponiranog grebena na kom početnici moraju da obrate više pažnje. Neki su na ovoj turi savladali strah od visine.

IMG 6742

Od vrha nas dijeli desetak minuta i na njega konačno izlazimo u 11:35h. Vrijeme se razvedrilo pa ne strahujemo od kiše. Pravimo kraću pauzu na vrhu za jelo i fotografisanje i uživamo u prelijepom pogledu.

Kučki Kom se nalazi na 2487 metara nad morem. Na vrhu postoji pečat i upisna sveska.

U 11:55h polazimo nazad sa vrha, spuštamo se istim putem i u 15:15h stižemo nazad do izvora kod kampa.

Koordinate i nadmorske visine:

Visoravan Štavna 1787mnm N 42° 42' 15.8" E 19° 40' 50.7"

Čelo Međukomlja 1860mnm N 42° 41' 17.4" E 19° 39' 49.9"

Prevoj Međukomlje 2171mnm N 42° 40' 32.4" E 19° 39' 15.6"

Kučki Kom - Vrh 2487mnm N 42° 40' 53.5" E 19° 38' 44.4"

Korisne informacije:

- dužina pređenog puta: oko 15km

- visinska razlika: 700 metara

- pitka voda: izvor Jankova voda, Štavna

- pokrivenost GSM signalom: veoma dobra

- staza u potpunosti markirana

* U slučaju oblačnog vremena nemojte ići na neki od vrhova Komova zbog rizika od grmljavine i klizavog terena u slučaju kiše, kao i kamenja koje se obrušava

2019  Radonja Srdanović - Mountain guide