image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7
logo

Prva Pomoć u planini

Nesreće i slabost organizma u planini su moguće baš kao i u gradskim predjelima. Najveći problem je to što su planinski vrhovi dosta udaljeni od gradskih centara i stručnih službi koje pružaju povrijeđenom adekvatnu pomoć i brigu.

Opširnije...

Zimsko planinarenje: oprema

Za razliku od ljetnjih tura, planina zimi ima sasvim drugačiju narav, pa je potrebno sa posebnom pažnjom pristupiti pripremi za turu i izboru odjeće koju ćemo nositi.

Osnovni princip i ljeti i zimi je slojevito oblačenje. Temperature zimi u planini znaju da budu veoma niske pa dobar izbor odjeće može da presudi kako ćemo se vratit sa planine.

Opširnije...

Orjentacija u planini

Članak je baziran na odlomku iz knjige Aleksandra Dj. Petrovića "Čitanje karata i orijentacija"

Orijentacija je snalaženje na terenu. Spretnost u korišćenju orijentacije omogućava nam relativno sigurno kretanje nepoznatim planinskim predjelima. Najprirodnija orijentacija na zemljištu je orijentacija pomoću strana svijeta.

Opširnije...

Obuća za planinu

Jedan od najbitnijih elemenata opreme svakog planinara, pored dobre i slojevite odjeće, jesu gojzerice. U njima često provedemo cio dan hodajući, nerijetko su na nama i više dana. Veoma je važno pravilno odabrati planinarske cipele, kako bi nakon ture kući došli sa što manje žuljeva, suvim stopalima i što manje umorni.

Opširnije...

Osnovna planinarska pravila

- U planinu treba ići zdravog tijela i duha. Nije poželjno ići u planine prehlađen, bolestan, sa temperaturom ili neraspoložen ;

- Kod grupnog hodanja u planini, obavezno je kretanje u koloni u kojoj se na čelu i začelju nalazi po jedan iskusan planinar,

Opširnije...

Grmljavina u planini


Vrijeme u planini često bude nepredvidivo, a onda kada nas nevrijeme uhvati na nekom vrhu ili na putu ka vrhu i opasno po život. Zato je veoma važno planirati aktivnosti u skladu sa vremenkim prognozama i preduzeti mjere opreza kako bi rizik bio što manji.

Opširnije...

Vremenske prilike

Za svakog planinara veoma bitna stavka jeste prije odlaska u planinu jeste poznavanje vremenskih prilika.

Informisanje o prognozi vremena za dane kada planiramo da idemo u planinu i eventualno penjemo neki od vrhova, od velike je važnosti, i nerijetko upravo ta stavka odlučuje kako ćemo se mi vratiti sa planine i oćemo li uopšte.

Opširnije...

Noćenje na planini

Ljepsu stranu planinarenja cini kampovanje sto podrazumijeva i nocenje u planini.

Bilo da se radi u kampovanju na livadi ili u snijegu, potrebno je postovati odredjena pravila.

U clanku "planinarska oprema" mozete naci nesto vise o opremi koja se koristi na kampovanju, a ovdje dobiti neke od savjeta koji vam mogu koristiti.

Opširnije...

Planinarska oprema (uopšteno)

Svaka planinarska tura, bila jednodnevna ili visednevna zahtijeva nosenje neophodne opreme koja će vam boravak u prirodi učiniti komfornijim i sigurnim.

Za lake jednodnevne ture tokom ljeta i jeseni potrebne su bolje patike ili gojzerice, ranac u koji se pakuju stvari, hrana i voda za jedan dan, rezervna odjeca i čarape, zaštita od sunca, kiše i sl.

Opširnije...

2021  Radonja Srdanović - Mountain guide