image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7
logo

Obuća za planinu

Jedan od najbitnijih elemenata opreme svakog planinara, pored dobre i slojevite odjeće, jesu gojzerice. U njima često provedemo cio dan hodajući, nerijetko su na nama i više dana. Veoma je važno pravilno odabrati planinarske cipele, kako bi nakon ture kući došli sa što manje žuljeva, suvim stopalima i što manje umorni.

Danas postoji mnogo vrsta gojzerica, a u zavisnosti od toga za šta ćemo ih koristiti, odlučujemo se za određeni tip.

Kada kupujete obuću za planinu, glavna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste materijal od kog je gojzerica napravljena.

Podjela je na gojzerice koje su napravljene od kože i one od vještačkih materijala (cordura i sl.). One od kože su obično tvrđe ali i dugotrajnije, te zahtijevaju više pažnje prilikom održavanja.
Unutrašnjost cipele može biti kožna, od nekog sintetičkog materijala ili sve popularnijeg GORE-TEX-a / AIR-TEX-a i dr.
Unutrašnjost od kože garantuje bolje disanje cipele u toplim uslovima, dok ona od materijala koji se reklamiraju kao oni koji "dišu" ( GORE-TEX i sl. ) tu funkciju obavljaju dobro jedino kada je temperatura napolju niska i mala vlažnost vazduha, u suprotnom se stopalo više znoji nego kod cipela sa kožnom unutrašnjosti.

S obzirom da dobar dio svake godine provedem u planini, na osnovu ličnog iskustva, obuću sam podijelio na nekoliko kategorija:

Lake ljetnje patike, za suve uslove, sa tvrđim đonom, bez goretex membrane koje super dišu i nisu reklamirane kao vodootporne

Najviše dana u planini provodim u ljetnjem periodu, kada su temperature veoma visoke, i u tom periodu često imam ture gotovo mjesec dana bez pauze. Kada se krećem po uređenim i dobrim stazama, moj izbor je dobra patika, bez vodootporne membrane, koja bolje diše, po mogućnosti "otvorena" na nekim djelovima. To garantuje da će stopalo da diše, i da sjutra neću imati problema sa žuljevima. Jutra su nekad rosna, i takva obuća zna da bude vlažna, ali bih u obući sa vodootpornom membranom svakako imao taj problem, jer membrane kao što su goretex u ljetnjim uslovima slabo rade i sporo se suše, s tim što će patika bez goretexa mnogo brže da se osuši.

* Temperatura u planini uveče bude niska i u ljetnjim mjesecima, pa u slučaju kampovanja uvijek imam topliju obuću za uveče.

Što se tiče zaštite zglobova, stari planinari zagovaraju duboku obuću, ali ja sa patikama nisam imao problema. Mišljenja su podijeljena, mnogi smatraju da je zaštita zgloba dubokom obućom precijenjena, i da onda kada cipela štiti zglob, stradaju koljena.

Ljetnje cipele, za toplo vrijeme, duboke, bez goretex membrane koje dobro dišu

Ovaj tip obuće biram kada idem po veoma zahtjevnom terenu, posebno kada ima djelova sa strmim silaskom, jer duboka cipela kada se stegne ne dozvoljava stopalu da "šeta" u cipeli, i tako sprječava nastanak žuljeva i bol u prstima pri dugim silascima.

Ako kupite ovakve cipele sa goretex membranom, one mogu da služe i kao trosezonske, dok goretex membrana vremenom ili habanjem ne izgubi svoja svojstva.

Trosezonske cipele, za kišne dane, jednodnevan boravak na snijegu, i mogućnosti korišćenja ljeti u hladnijim uslovima

Ovo bi bila tradicionalna planinarska cipela, ona iz starih udžbenika. Može biti sa goretexom ili kožnom postavom. Uvijek biram one kojima je spoljašnjost od kože, mana je nešto veća težina, ali je prednost dugotrajnost i mogućnost impregniranja tankim slojem kreme, poslije više godina korištenja, kada goretex izgubi svoja svojstva.

Zbog vodonepropusnosti neophodno je da cipela ima što manje šavova, jer su oni obično najslabija tačka. Često voda prođe kroz njih ili dođe do njihovog pucanja, pa tako cipele nemaju iste karakteristike kao onda kada ste ih kupili.

Zimske alpinističke cipele

Za ozbiljnije planinarenje tokom zime i alpinizam, najbolje su plastične cipele, ili cipele od deblje kože sa termo izolacijom. One su dosta teže i tvrđe od cipela za 3 sezone i pogodne su za kačenje automatskih dereza.

 

Kod kupovine gojzerica postoji pravilo da budu "za broj veće". To ne mora uvijek biti pravilo. Najvažnije je da prije kupovine dobro probate cipele, obično krajem dana kada je noga "natekla" od hoda, kako ne bi tek u planini shvatili da vam je mala. Cipelu probajte sa čarapama sa kojima planirate da ih nosite, i gledajte da vas ni malo ne žuljaju.

 

ODRŽAVANJE GOJZERICA

 

Da bi vaša gojzerica što manje gubila svojstva koja je imala kad ste je kupili, neophodno je pravilno održavanje.

Održavanje podrazumijeva čišćenje nakon upotrebe, zaštitu i impregnaciju. 

 

Prljave gojzerice nakon ture je  neophodno prvo očistiti kako bi se uklonila prljavština sa gornjeg sloja. To se obavlja mokrom krpom ili mekšom četkom, kako se gornji sloj ne bi oštetio.

Nakon čišćenja cipele važno je tretirati sredstvom za zaštitu. Ukoliko se radi o goretexu, brušenoj koži, corduri ili nekom sličnom materijalu, najvažnije je prskanje odgovarajućim sprejom, koji se nanosi onda kada su cipele u potpunosti suve. On se nanosi jednom ili više puta. Bolje ga je nanijeti dva puta u tanjim slojevima nego jednom u debelom sloju, a nakon takvog tretiranja potrebno je sačekati desetak minuta da materijal upije, nakon čega su cipele spremne za ponovnu upotrebu.

U slučaju glatke kože, zaštita i impregnacija se prvo vrši kremom ili mašću. Isto važi kao i za druge materijale, cipela se prije svega skroz osuši a tek onda tretira.
Najbolje sredstvo jeste vosak koji je veoma jeftin a možete ga kupiti u većini prodavnica obuće. On se nanosi u tankim slojevima, odstoji na cipeli par minuta i onda se utrlja krpom. To će omekšati kožu i učiniti je trajnijom, ali i povećati njene sposobnosti da odbija vodu. 

!! U slučaju da ispod kože postoji GORE-TEX ili neki drugi materijal koji "diše", nanosite VEOMA TANAK sloj masti kako ne bi začepili pore i time onemogućili disanje cipele i trajno je uništili. 

!! Cipele nemojte mazati vazelinom, on dobro utiče na kožu ali njegov sastav razgrađuje lijepak pa tako dolazi do odljepljivanja đona i sastava cipele.

!! Cipele nikako ne perite u veš mašini, time ćete ih trajno uništiti 

!! Cipele nikako ne sušiti na velikoj temperaturi, na Suncu i sl. jer će se deformisati

 

ODRŽAVANJE U PRIRODI

 

U slučaju da ste daleko od kuće te imate mokre cipele a u kampu ste, skinite ih, uklonite vezice i uložak te ih objesite da vise kako bi se sušile na zraku. Možete staviti izgužvane listove novina kako bi se prije osušile.

Mokre cipele nikako ne sušite na suncu, blizu vatre, peći ili drugog jakog izvora toplote, jer ih tako možete nepovratno oštetiti.

 

ČARAPE

 

Poslije mnogo vremena provedenog u planini, shvatio sam da je izbor čarape jednako bitan kao i kvalitetna cipela. Tu lekciju vrlo brzo nauče planinari početnici koji na svojim prvim turama koriste pamučne čarape. Tu sam grešku i sam do nedavno pravio i uvijek imao problema sa stopalima koja se puno znoje, noge su bile stalno mokre a onda su nastajali žuljevi. Problem je došao do izražaja na višednevnim turama kada sam shvatio da nešto moram da promijenim. Ove godine sam počeo da nosim isključivo vunene čarape, srednje debljine, napravljene od merino vune koja nije gruba kao ona domaća, ali sam se navikao i na ove druge. Na turi od sedam dana više ne nosim sedam pari čarapa, već samo tri. Jedne su kao rezerva u transportnoj torbi, jedne na nogama a druge uvijek u rancu. Vunena čarapa mnogo bolje diše, brže se suši i nema neprijatnih mirisa ni poslije nekoliko dana nošenja, samo je bitno provjetriti ih i mijenjati često. Moj sistem je da na pola ture, ili pri izlasku na vrh ako se pravi duža pauza, obučem suve čarape iz ranca, a one koje sam nosio do tada ostavim da se suše, zakačene spolja na rancu. Tako uvijek imam suve noge i suve čarape koje me čekaju na kraju ture.

 

 

 

tekst: Radonja Srdanovic

2019  Radonja Srdanović - Mountain guide