image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7
logo

Noćenje na planini

Ljepsu stranu planinarenja cini kampovanje sto podrazumijeva i nocenje u planini.

Bilo da se radi u kampovanju na livadi ili u snijegu, potrebno je postovati odredjena pravila.

U clanku "planinarska oprema" mozete naci nesto vise o opremi koja se koristi na kampovanju, a ovdje dobiti neke od savjeta koji vam mogu koristiti.

Po dolasku na mjesto kampa, veoma je vazno odabrati pravu lokaciju za postavljanje satora. Ono sto nikako ne bi bilo lijepo, jeste da se probudite u vodi, tako da je potrebno obratiti paznju kuda voda tece i kuda bi tekla u slucaju da tokom noci padne kisa, tako da bi mogli da postavite sator na bezbjednoj lokaciji, a za svaki slucaj, oko satora mozete iskopati plici kanal, kako bi se voda slivala oko njega.

Veoma je vazno provjeriti sve djelove satora i iskoristiti sve klinove kako bi ga pravilno utegli, jer je veoma vazno da dva sloja satora nisu u kontaktu, jer bi u suprotnom sator prokisnjavao.

Postavljanje satora se ne predlaze tokom kise ili noci zbog velike vlage.

Ukoliko volite duze da spavate na kampovanju, po dolasku u kamp provjerite na koju stranu izlazi sunce, pa sator mozete postaviti u zaklonu nekog drveta, kako vas ne bi probudili prvi znaci.

U slucaju da kampujete u sumi, veoma je vazno osigurati se od divljih zivotinja. Njih najcesce privlaci hrana koju mogu da osjete i na par stotina metara, posebno u slucaju povoljnog vjetra. Predlaze se da hranu zatvorite u vise slojeva, kako ne bi bilo moguce osjetiti miris, a rostilj spremati dalje od satora.

Preporucuje se da hranu ostavite cak malo dalje od satora, na nekom visem drvetu, kako bi bili sigurni da necete imate iznenadnu posjetu tokom noci.

Vatra je veoma bitna. Navece se mozete ugrijati, osusiti kvasnu robu i obucu i spremiti hranu. Vatra takodje odbija zivotinje jer je se plase.

Komarci cesto znaju da budu problem na kampovanjima, pa je veoma bitno dobro zatvoriti sator po njegovom postavljanju, kako kasnije ne bi imali problema sa njima. U slucaju da spavate na otvorenom, postoje mreze koje se mogu kupiti za desetak eura i stite od komaraca.

Na kampovanjima je veoma bitno odrzavati licnu higijenu. Poslije par dana ne kupanja stvara se osnova za pojavu gljivica, pa je veoma vazno odrzavati kriticne djelove cistim. U slucaju velike hladnoce i nepostojanja tecne vode u blizini, neophodno je koriscenje vlaznih maramica koje u sebi sadrze alkohol.

Prije nego krenete na kampovanje, morate znati da li u toj oblasti ima pitke vode i na osnovu toga ponijeti potrebne zalihe.

Zimi se voda moze dobiti topljenjem snijega, a postoje i tablete za preciscavanje vode koje se u apotekama mogu kupiti za par eura.

NIKAKO NE KORISTITE SNIJEG TOKOM PROLJECA ZA DOBIJANJE VODE KOJI JE PROMIJENIO BOJU, on je bilološki aktivan i sadrži dosta bakterija koje mogu dovest i do smrti.

U slucaju da kampujete u veoma hladnim uslovima, obratite paznju na to da vodu i hranu tokom noci drzite u vreci do sebe, kako ona do jutra ne bi smrzla. 

 

tekst: Radonja Srdanovic

- zadnja dopuna: 17.09.2010.

2018  Radonja Srdanović - Mountain guide